Omgekeerde Osmose Installatie

De processen van waterzuivering

Omgekeerde Osmose Installatie

De beschikbaarheid van gezuiverd water is essentieel op elk offshore platform in de wereld, waardoor een betrouwbare Omgekeerde Osmose Installatie van essentieel belang is. De watermaker van Pleuger Water Solutions is gebaseerd op het reverse osmosis principe: door gebruik te maken van een half doorlaatbaar membraam kan er uit het zoute zeewater, vers drinkwater worden gewonnen. Onze watermakers voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en betrouwbaarheid voor de offshore markt.

Hoe werkt een Omgekeerde Osmose Installatie?

De Pleuger watermaker/ Omgekeerde Osmose Installatie is minimaal opgebouwd uit een aantal processen/ hoofdcomponenten:

  • Voorbehandeling/ filtratie
  • Hogedrukpomp
  • Membraan assemblage
  • Outlet

Uiteraard kunnen wij de watermaker volledig klant specifiek maken zodat deze precies aan uw eisen en standaarden voldoet. Turn-key oplossingen verzorgen wij graag. 

Voorbehandeling/ filtratie

Aangezien geaccumuleerd materiaal niet uit het membraanoppervlak kan worden verwijderd, zijn ze zeer gevoelig voor vervuiling met als resultaat verlies aan productiecapaciteit. Om die reden is voorbehandeling/ prefiltratie een noodzaak voor omgekeerde osmose systemen. Vaste stoffen in het water moeten worden verwijderd om vervuiling van de membranen door fijne deeltjes of biologische groei te voorkomen en de kans op beschadiging van de hogedrukpomp beperken.

De Pleuger Watermaker maakt gebruik van een uniek en gepatenteerd discfiltersysteem voor prefiltratie. Het discfilter systeem is een zeer compacte, duurzame en zelfreinigende oplossing voor de grote multimedia en cartridge filters. De diskfiltratie methode gebruikt schijven om het water te filteren, de schijven zijn op elkaar geplaatst in een cartridge en worden door een veer tegen elkaar gedrukt. Omdat de schijven voorzien zijn van een speciaal reliëf ontstaat er een opening tussen de schijven. De deeltjes in de vloeistof die groter zijn dan de openingen blijven achter op het filter (residu). Zodra het residu te groot wordt ontstaat er een drukverschil over de cartridges, als dit drukverschil de instelbare waarde overschrijdt zal het filter automatisch in backflush-modus gaan waarna het filter geheel automatisch wordt gereinigd. 

Filtratie Osmose

Hogedrukpomp

De hogedrukpomp levert de druk die nodig is om het water door het membraan te duwen. Typische drukken voor zeewater variëren van 800 tot 1180 psi (55-81,5 bar of 6-8 MPa). Doordat het opnamevermogen van de membranen en daarmee de benodigde druk sterk beïnvloed wordt door de fluctuerende temperatuur van het water is deze pomp altijd frequentiegeregeld. Bij het wijzigen van de druk ontstaat risico op cavitatie en wijzigt de productiecapaciteit van de RO unit. 

Membraan

De membraaneenheid bevindt zich in een drukvat met daarin een membraan waar het voedingswater tegenaan wordt gedrukt. Het membraan moet sterk genoeg zijn om elke druk die door de pomp geleverd kan worden te weerstaan. Omgekeerde osmose membranen worden in verschillende configuraties gemaakt. De Pleuger watermaker maakt gebruik van membranen met holle vezels.

Slechts een deel van het zoute voedingswater dat in de membraaneenheid gepompt wordt gaat daadwerkelijk door het membraan waar het zout verwijderd wordt. De resterende deel zoute voedingswater spoelt langs de zoute kant van het membraan de geconcentreerde zoutoplossing weg. Het zeewater zal alsmaar zouter worden naarmate er meer ‘schoon’ water wordt ontrokken. Dit zet op den duur af op de membranen wat verstopping veroorzaakt en de minimale flow beperkt.

Membraan Osmose

De membranen moeten derhalve periodiek en/of op basis van drukmeting schoon gemaakt worden, waarbij de RO unit niet produceert en volledig doorgespoeld wordt met zuren en logen. Optioneel is dit proces de automatiseren d.m.v. besturing waarbij periodiek of op basis van druk het proces automatisch in gang gezet wordt

Outlet

Het systeem heeft 2 uitgangen:

  • De “Fresh water outlet” brengt het gezuiverde water naar de wateropslag
  • De “Concentrated salt water outlet” brengt het afvalwater ( dat overigens gelijk is aan zeewater echter met een veel hogere concentratie zout en overige mineralen) terug naar zee of indien gewenst naar een ander opslag/verwerkingssysteem.

De zuiverheid van het water is afhankelijk van het zoutgehalte van het voedingswater , het gebruikte membraan en membraan selectie en de temperatuur van het water. Om een ​​hogere zuiverheid te bereiken kan een tweede doorgang worden toegevoegd. Dit vereist in het algemeen wel opnieuw pompen.

Voor een complete weergave van de werking van onze watermaker bekijk hier onze infomercial.

De voordelen van een Omgekeerde Osmose Installatie van Pleuger

De watermaker van Pleuger Water Solutions is compleet naar uw wensen aan te passen. Heeft u een vraag over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op Download onze brochure
  • Deskundig
  • Betrouwbaar
  • Kwaliteit
  • Laag energieverbruik van de watermaker
Ruud Swinkels, Account Manager

Ruud Swinkels

Account Manager

We praten graag over uw project en hoe wij het beste kunnen helpen. Maak een afspraak